Billederne i den fine stue.
Mig og minderne

Nogle af de gamle billeder, som hang på væggen i den fine stue (billedet herunder) i mit barndomshjem i Firhøj, er desværre gået tabt; heriblandt et billede af farmor og Frede i matrostøj, som befandt sig i nogle flyttekasser, der blev efterladt på Niels Dalsgårds loft. Andre, som stammer fra gamle fotoalbums, blev bevaret hos min søster Inge og er nu en uvurderlig kilde til inspiration og støtte for hukommelsen.

Familie-komsammen i Firhøj omkring 1925. Billedet viser en del af billederne i den fine stue. Billedet af farmors hus er ikke med her, det hang længere til højre, hvor også hang et billede af farmor og Frede i matrostøj, som desværre er gået tabt.
Korsbjerg
Der var også et billede af Korsbjerg på væggen i den fine stue. Billedet viste bl. a. bedstefar, rygende på en lang pibe, og bedstemor på en bænk ved gavlen, hvor de formentlig ofte sad og nød solnedgangen over Søborg sø. Billedet ses ikke på billedet ovenfor, det hang længere til højre på væggen, og det er desværre også gået tabt sammen med  de andre billeder fra denne væg.
Vestgavlen på Korsbjerg, hvor bedstefar og bedstemor formentlig nød solnedgangen over Søborg sø på en hvidmalet bænk, der stod til højre for vinduet.
Farmors hus
Jeg husker billedet af det gamle stråtækte hus, som hang på væggen i den fine stue hjemme i Firhøj. At det var farmors hus anede jeg ikke dengang og har ikke vidst det, før Inge fortalte mig det under et besøg i maj 2003. Det er fortsat uvist, hvor længe farmor boede der, og ligeledes om far er opvokset i dette hus.
I min skoletid i Søborg skole gik jeg tit hen og kiggede på det lille stråtækte hus, som lå midtvejs mellem skolen og kirken. Jeg følte en sær tilknytning til dette hus, og jeg syntes det var smukt, men jeg var mig ikke bevidst, at det havde været farmors hus; men billedet hang jo på væggen hjemme i Firhøj, så der har vel nok været talt om det, selvom jeg ikke hæftede mig særligt ved det dengang. Nu hænger original-billedet på væggen i min egen stue. Foruden at være et dejligt minde, er det blevet udgangspunktet for hele mit arbejde med slægtsforskning, og med denne hjemmeside. 
Under min forskning i slægtshistorien har det vist sig, at farmor også har boet andre steder, bl.a. har hun, ifølge folketællingen 1901, boet i huset Toftevej 8, matr. nr 52, (ejet af Hans Rasmussens mor, Johanne Rasmussen), sammen med Hans Rasmussen og sønnen Herman, som her bærer efternavnet Rasmussen.  Christiane er benævnt: ugift, husbestyrerinde/sypige.
Men folketællingen 1906 viser, at alle er flyttet fra Toftevej 8, matr.nr. 52. Johanne og Hans bor nu i huset matr. nr 38, Bygaden 30, mens Christiane og Herman, ifølge folketællingen, er flyttet til matr.nr. 9b; det er ikke lykkedes mig at lokalisere, hvor det ligger eller har ligget. Det ser ud til, ifølge folketællingen, at være et hus med 2 lejlighder, og det kunne derfor bedre passe  med matr. nr 38, Bygaden 30.
Folketællingen 1906 viser også, at "Farmors Hus", matr. nr.66, er beboet af enkemand Hans Hansen, der lever af rentepenge og som daglejer ved landbrug.
"Farmos Hus" Bygaden 32, Søborg.
Bygaden 32. Matr. nr. 66
I publicationen "Registrering af bevaringsværdier i Søborg Landsby" fra 1979 udgivet af Græsted Gilleleje Kommune figurerer "farmors hus" med billede og tekst: 
Bevaringsværdig.
Bygningsbeskrivelse: Bygning i 1½ etage, heltag, fasader pudset og hvidkalket, lodret bræddebeklædning i gavltrekant mod vest, Taget dækket med grøn eternitskifer. Bygningshistorie: Huset er opført i begyndelsen af 1800-årene. Bemærkninger: Et lille hus, der ved sine proprotioner og sin beliggenhed er en væsentlig støtte for gadebilledet. Ved lejlighed bør døren mod Bygaden udskiftes med en malet fyldningsdør uden glasparti og skorstenen bør hvidkalkes.
Optegnelser: Hvid fasade med grønt tag af eternitskifer. DElvis bindingsværk, med soltørret sten mod gården, og med brændte sten mod gaden. Har tidligere været stråtækt, men fik ca. 19 6 grå eternitskifeer-tag.
Har i en årrække, indtil 1951, været klokkerbolig for klokker Lund. Da han holdt op, købte man nuværende klokkerbolig.
Ejer (1979): Sanitør Gertrud Hansen. 
Farmors hus år 2000. Billedet er kopieret fra hæftet: Erindringer fra min barndom og ungdom.

| Svar

Nyeste kommentarer

30.08 | 07:28

Hej Gunnar - jeg ved ikke om du kan huske mig, men jeg var Varmemester/Altmuligmand på Bonderupgård midt i 1990'erne.

27.01 | 14:38

Her er det hensigten at vise akvariets udvikling over tid i forskellige videoklip

07.02 | 15:34

Wow. Flot arbejde

------------------------------
http://www.kviklantop.com/

02.11 | 14:59

Kære Susan Kan desværre ikke bidrage med fotos fra min skoletid i Hedsbjerg, men min oplevelse af f.eks. 9. april 1940, kan måske bruges.
gbj.2690@live.dk