Den gulmaskede kejserfisk med det halsbrækkende navn, Euxiphipops xanthometopon, var den første store kejserfisk jeg forsøgte mig med og hvor akvariet på en udstilling i 1981 opnåede anerkendelse som det akvarium publikum synes bedst om. Fisken var udstillet i et 250 liter akvarium sammen med en lille flok blå jomfrufisk. Interiøret bestod af døde koralformationer, som den røde orgelkoral på billedet. Det vurderede dommerpanelet til en 2.præmie, som jeg, med den viden jeg har i dag, ikke engang syntes det fortjente, fordi 250 liter er alt for lidt til så stor en fisk. Foto: Jens Meulengrath Madsen, der overrakte mig en forstørrelse af billedet på et klubmøde efter udstillingen.

2500 liter koralrevsakvarium: Dette var mit store akvarieprojekt i 1984. Akvariebassinet er konstrueret i 22 mm. spånplade, beklædt med polyesterarmeret glasfiber. Interiøret er opbygget med blokke af faksekalk og kildekalk (frådsten) som er lettere. I forsøg på at efterligne det naturlige koralrev, blev de døde, evt. farvede koralskeletter, som var almindelige i akvarier af denne type, fastgjort ovenpå dette fundament. Senere fik jeg kendskab til de såkaldte "levende sten", som i akvariet er et godt fundament for at holde levende koraller; ligesom de porøse blokke i sig selv er bolig for myriader af levende organismer, som et naturligt biologisk filter. De levende sten er blokke, der tages fra det naturlige koralrev. De dannes, når de revbyggende koraldyr dør og deres kalkskeletter nedbrydes. På koralrevet bygger nye koraldyr videre på dette fundament og danner de fantastiske, meget forskellige og farvestrålende formationer, som er karakteristisk for koralrevet. Foto: Jens Meulengrath Madsen

Kejserfisken Euxiphipops navarchus, fotograferet i det store 2000 liter akvarium, som forrige billede fra 1984, hvor fisken også ses ca. i midten af akvariet mellem nogle søanemoner. Bemærk de døde koralskeletter, som dengang var almindeligt interiør i koralrevsakvarier. Her bl.a. den røde orgelkoral. Foto: Gunnar Jørgensen.

Påfuglekejserfisken, pygoplites diachantus, en af de store kejserfisk, som er almindelig på koralrevet, men vanskelig i akvariet p.gr.a. dens specielle foderkrav. Foto: Gunnar Jørgensen.

Her er det stadig de døde koralskeletter, der dominerer billedet. Enkelte søanemoner trives ikke godt så længe i dette akvarium.

Almindelig pincetfisk - Chelmon rostratus.

Den gule pincetfisk, forcipiger flavissimus. Den lange "pincet" er velegnet til at trække små krebsdyr o. lign. ud fra revner og sprækker i revet. Foto: Gunnar Jørgensen.

Den gule kirurgfisk har, som andre kirurgfisk, en skarp kniv gemt i en hudfold ved haleroden, hvormed den kan forsvare sig overfor eventuelle angribere. Foto: Gunnar Jørgensen.

Kirurgfisken Zebrasoma desjardini foran en læderkoral, som var de førte levende koraller jeg forsøgte mig med. Bagkorallen skimtes den gule kirurgfisk.

Kirurgisken zebrasoma desjardini viser kniven. Foto: Gunnar Jørgensen.

Den store kirurgfisk i forgrunden, zebrasoma desjardini, var lidt krigerisk og let til at "trække kniven". Til venstre en levende læderkoral. Foto: Gunnar Jørgensen.

Kirurgfisk spiser meget grøntfoder, forskellige former for alger, i naturen. Her i akvariet blev de fodret med grøn salat, som billedet viser, kunne de godt lide det. Foto: Gunnar Jørgensen.

Dannebrogsreje, Hippolysmata grabhami, siddende under en læderkoral. Foto: Gunnar Jørgensen.

Gulhovedet dværgkejserfisk, centropyge argi. Her er jeg begyndt at eksperimentere med "levende sten" og levende koraller. Foto: Gunnar Jørgensen.

Dværgkejserfisken Centropyge acanthops (øverst) Stribet jpmfrufisk (nederst)

Kirurgfisken, Naso lituratus, som mine døtre kaldte "Madonna med rød læbestift og blå øjenskygge". Foto: Gunnar Jørgensen.

Lille koloni af skiveformede søanemoner

Den almindelige klovnfisk, Amphiprion ocellaris, under leg. Hunnen klæber æggene til et fast underlag, som regel under eller i nærheden af en søanemone. Hannen gyder sæden ud over æggene og parret forsvarer og plejer derefter både æg og yngel. Foto: Gunnar Jørgensen.

Kravekulglødsfisken, Amphiprion frenatus, i sin anemone. Denne og andre anemonefisk er kendt for deres samliv med søanemoner. Fiskene fjerner sig aldrig meget fra deres søanemone, som yder dem god beskyttelse, hvis en fare truer. Fiskene afsondrer en "anemoneslim" der gør, at anemonens giftige nældeceller ikke udløses, idet den opfatter fiskene som en del af sig selv. Foto: Gunnar Jørgensen.

Kravekulglødsfisk -Amphiprion frenatus - har afsat sine æg på en sten under søanemonen.

Klovnfisken Amphiprion frenatus plejer og vogter sine æg.

Parachanturus hepatus - Paletkirugfisk

Paletkirugfisken og gul kirugfisk over "levende sten" og koraller.

Paletkirurgfiskan Parachanturus hepatus og Påfuglekejserfisken Pygoplites diachantus, der nipper af læderkorallen.

Påfuglekejserfisken Pygoplites diachantus - Foto: Danmarks akvarium.

Gulhovedet dværgkejserfisk: Centropyge Argi

Blå jomfrufisk

Madarinfisk

Stribet jomfrufisk mellem levende koraller

Fortsat eksperimenter med levende koraller

Den almindelige klovnfisk: Amphiprion occellaris i deres søanemone

Dascyllus areanus: Stribet jomfrufisk (øverst). Nederst: Dværgkejserfisken: Centropyge acanthops og en gylte, også kaldet læbefisk, som jeg ikke husker navnet på.

Jeg har været akvarist i mange år, og som sådan var min hovedinteresse koralrevsakvariet. Jeg var - og er stadig - dybt fascineret af det mangfoldige og farvestrålende liv som udfolder sig på koralrevene. Desværre har jeg måttet opgive denne dejlige hobby, mest af økonomiske grunde, da den avancerede teknik, der er nødvendig for at give de levende organismer fra koralrevet optimale betingelser, gør det til en meget dyr hobby. Men jeg har også dyrket andre biotoper, f.eks. to så forskellige som Amazonfloden og Malawisøen. 
Her viser jeg nogle billeder fra mine nedlagte koralrevsakvarier.
 Fotos: Olympus OM-2n med Panagor Auto Macro Converter 1:1 og 2 Flash over akvariet. - 

Klik ind på Danmarks Akvarium og læs om det store offentlige akvarium, der bl.a. har en flot koralrevsafdeling. Der finder du også nyttige  links til andre offentlige akvarier, som Danmarks Akvarium samarbejder med. 

| Svar

Nyeste kommentarer

30.08 | 07:28

Hej Gunnar - jeg ved ikke om du kan huske mig, men jeg var Varmemester/Altmuligmand på Bonderupgård midt i 1990'erne.

27.01 | 14:38

Her er det hensigten at vise akvariets udvikling over tid i forskellige videoklip

07.02 | 15:34

Wow. Flot arbejde

------------------------------
http://www.kviklantop.com/

02.11 | 14:59

Kære Susan Kan desværre ikke bidrage med fotos fra min skoletid i Hedsbjerg, men min oplevelse af f.eks. 9. april 1940, kan måske bruges.
gbj.2690@live.dk